Yatırımcısına vadeli ve opsiyonlu işlemlerini yapabilmesini sağlayan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOB), Türkiye’de kurulan ilk özel borsa özelliğini taşıyor. Vadeli işlem piyasalarının yatırımcısına sunduğu temel amaç risklerden korunmaktır. Bununla beraber, spekülasyona da açık olan ViOB, yatırımcılar için önemli yatırım fırsatları sunuyor.

Sermaye Piyasa Kurulu’nun (SPK) denetiminde yatırımcısına hizmet vermeye başlayan VİOB, 2005’te 34 üye başlayarak, 2007’de işlem hacmini 1 milyar TL’ye yükseltmiştir. 2010’da ise işlem hacmini 3,5 milyar TL’ye yükselten VİOB, üye sayısını 2011’de 99’a çıkartmıştır. 2015’te yüzde 71.57 yerli, 28.43 yabancı yatırımcı dağılımı 2016’nın Mayıs ayında yüzde 75.21 yerli ve 24.79 yabancı yatırımcıya ulaşmıştır.

VİOB’ta işlem gören ürünler

Pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde 09:10 ve 17:40, diğer sözleşmelerde 09:10 ve 17:45 arasında işlem yapılabilen VİOB’ta pay vadeli işlem, endeks vadeli işlem, döviz vadeli işlem, kıymetli madenler vadeli işlem, emtia vadeli işlem, enerji vadeli işlem, yabancı endeksler vadeli işlem sözleşmeleri işlem görür. Ayrıca ViOB’ta pay opsiyon ve pay endeks opsiyon sözleşmeleri ile beraber Dolar/TL opsiyon sözleşmeleri de işlem görür.

VİOB’da nasıl yatırım yapılır?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda yatırım yapmakla normal borsalara yatırım yapmak arasında bir fark yoktur. Bireysel yatırımcıların direkt olarak borsada işlem yapmalarının mümkün olmadığı için tıpkı borsaya yatırım yapar gibi, öncelikli olarak bir aracı kurum seçilmesinin ardından bir yatırım hesabı oluşturulması gereklidir.

Aracı kurum sayesinde alım-satım emirlerini piyasaya iletmeden önce yatırımcılar, teminatlarını belirleyerek, piyasa ve yatırım yapmayı planladığı enstrümanlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra yatırımlarınıza başlayabilirler.

VİOB’da işlem maliyetleri nelerdir?

Yatırımcıların, VİOB’ta gerçekleştirecekleri alım ve satım işlemleri üzerinden SPK’nın belirlediği şekilde, Pay Piyasası endekslerine dayalı sözleşmelerde borsa payı işlemin her iki tarafından opsiyon sözleşmeleri için prim hacminin ve vadeli işlem sözleşmeleri için işlem hacminin %0,004’ü (yüzbinde dört) oranında ve Pay Piyasası endekslerine dayalı sözleşmeler dışındaki sözleşmelerde ise borsa payı, işlemin her iki tarafından opsiyon sözleşmeleri için prim hacminin ve vadeli işlem sözleşmeleri için işlem hacminin %0,003’ü (yüzbinde üç) oranında borsa payı alınır.

GCM Yatırım’dan ücretsiz deneme hesabı açmak için buraya tıklayın.